Czy ktoś z użytkowników DSG 7 spotkał się z problemem pojawiającego się dziwnego dźwięku przy ruszaniu (bardzo wolnym ruszaniu)? Słychać to jakby były lekko jeszcze zaciśnięte hamulce (może sam sobie odpowiedziałem na pytanie )
Czy ktoś ma też takie objawy?
O3 Combi Ambition Czarny 1.4 DSG + Amazing + kilka innych dodatków
Może chodzi o normalne dźwięki jakie DSG wydaje przy ruszaniu i zatrzymaniu??
We wcześniejszej O2 w środku kabiny tego nie było słychać, ale przy otwartym oknie i w miare ciszy na około, słychać wyraźnie prace sprzęgięł chyba.
Najwyraźniej to słychać było u mnie, kiedy z otwartym oknem trzeba było się przeturlać na DriveThru od okienka do okienka przez progi zwalniające :szeroki_usmiech
Może to to?? Bo skrzynia taka sama.
Mi się wydaje, że to nawet nie musi być HHC.
DSG7 jest cały czas zapięta, więc jeśli powoli ruszasz, to pewnie powoli puszczasz pedał hamulca, a co za tym idzie silnik zaczyna ciągnąć, a klocki jeszcze trą o tarcze. Jak się puści szybko pedał hamulca, to efektu być nie powinno. HHC przy szybkim puszczeniu hamulca trzymać będzie nadal przez kilka sekund. Nie wiem czy przypadkiem się nie wyłącza na naciśnięcie pedału gazu właśnie.
Dodam jeszcze, że też słyszę taki dźwięk, ale bardziej drażniące jest utrzymanie pedału hamulca w takiej pozycji by SS nie zadziałał, a samochód nie podnosił obrotów "przewidując" rychłe ruszanie - widać to dobrze na obrotomierzu, gdzie normalnie obroty ok. 800RPM, a gdy hamulec mocniej puszczony, ale jeszcze nie całkiem - tak, że samochód jeszcze nie rusza, to obroty 900-950RPM.
Skoda O3 5E 2014 1.4TSI DSG Combi od 2014.04 Audi A3 8L 2001 1.9TDI MG5 5D od 2007.04 do 2014.07
Jechałem "demówką" w Elegance z DSG7 jakieś 3 tygodnie temu - już przy ruszaniu spod salonu, moja Żona z tylnej kanapy to usłuszała. Ciężko powiedzieć, że to Hill Holder, ale na pewno tylne zaciski trzymają i dźwięk jest ewidentnie słyszalny. Także to chyba nie jest pojedynczy przypadek - jeździć i się nie zastanawiać
To raczej nie tarcze hamulcowe (ani trzymający HH). Piszczenie pojawia się ewidentnie przy zmianie biegów (z 1->2->3). Przej jakiś czas przestało więc nic nie robiłem, ale wczoraj znów się zaczęło więc raczej serwis. Jeszcze muszę wyczaić czy to nie dzieje się w gorące dni.
O3 Combi Ambition Czarny 1.4 DSG + Amazing + kilka innych dodatków
Komentarz